Više od 6000 budućih vozača svjesnije opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola

Više od 6000 budućih vozača iz 107 autoškola sudjelovalo je u edukativnom programu pod nazivom 'Tko pije, taj ne vozi' Karlovačke pivovare i udruge Hrvatske autoškole. Gotovo su svi polaznici programa potvrdili kako im je to iskustvo povećalo svijest o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola i da, kada jednom postanu vozači, neće voziti ako su konzumirali alkohol. U svih 107 autoškola koje su sudjelovale u programu održano je posebno predavanje o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola pripremljeno u suradnji s psihologom Tomom Kišićem. Osim samoga predavanja, važan dio programa bile su i praktične vježbe vožnje s naočalama koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju, a koje je autoškolama osigurala Karlovačka pivovara.

Tijekom prve faze  projekta ukupno 6.154 budućih vozača educirano je o opasnostima kombiniranja alkohola i vožnje. Čak 96% polaznika smatra kako im je iskustvo vožnje s naočalama koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju pomoglo bolje razumjeti opasnosti koje vrebaju tijekom vožnje pod utjecajem alkohola, dok se njih 94% složilo da će im edukacija i uporaba naočala pomoći u donošenju odluke da ne voze ako su konzumirali alkohol. Velika većina budućih vozača (98%) smatra kako je edukativni program „Tko pije, taj ne vozi“ bio koristan. Inače, projekt je započeo u ožujku 2012. godine u 107 autoškola širom Hrvatske, i to pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.
Predsjednik udruge Hrvatskih autoškola Nikola Vidaković smatra kako je ovakav oblik edukacije koji kombinira teoretsku nastavu s praktičnim vježbama bio i više nego koristan budućim vozačima: 'Polaznici autoškola su pod budnim okom svojih instruktora pokušali voziti brzinom od tek nekoliko kilometara na sat, ali s oslabljenim vidom i suženim vidnim poljem, uobičajenim reakcijama našeg organizma na čak i najmanji unos alkohola. Na taj su način imali priliku iskusiti vožnju u alkoholiziranom stanju i to će iskustvo ponijeti sa sobom i kada napuste autoškole s vozačkim dozvolama u rukama. Korištenje spomenutih naočala u autoškolama omogućila je Karlovačka pivovara i sretni smo da sudjelujemo u ovom projektu.'

U programu je sudjelovalo i 329 instruktora vožnje. Njih 86% smatra kako im je uporaba naočala pomogla u nastavi, dok 80% njih Karlovačku pivovaru vidi kao dobrog partnera u edukaciji o opasnostima kombiniranja alkohola i vožnje. Projekt je pokrenula Karlovačka pivovara u sklopu svojih kontinuiranih napora u promoviranju odgovorne konzumacije alkohola. 'Karlovačka pivovara ima nultu toleranciju prema vožnji pod utjecajem alkohola i ovo je samo jedan od naših projekata fokusiranih upravo na odgovorno konzumiranje alkohola. Kao kompanija koja proizvodi pivo smatramo da je važno kontinuirano promovirati odgovorno konzumiranje alkohola. Upravo zato Karlovačka pivovara kontinuirano radi na promociji odgovornog razmišljanja i ponašanja ljubitelja piva', istaknuo je predsjednik Uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher. Pored predavanja i simulacija vožnje pod utjecajem alkohola, projekt „Tko pije, taj ne vozi“ uključivao je i edukativne letke te plakate u autoškolama.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pauze kada se kamion ukrca na brod/vlak/zrakoplov

Mala škola prometnih propisa i sigurnosnih pravila II.-nastavak

Raskrižja u više razina