Korizmeni savjeti za vozače


Hvar – Hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk u ovogodišnjoj korizmenoj poruci savjetuje vjernike kako bi se trebali ponašati za upravljačem automobila. Biskup upozorava vjernike da, uzimajući u ruke upravljač, uzimaju u ruke najveću vrijednost – život. O tome se premalo razmišlja i time se čini grijeh propusta, dodaje biskup. U nastavku ističe da u vožnji jednako smeta onaj koji prebrzo i onaj koji vozi presporo te da bi vjernici vozači trebali biti posebno oprezni na mokroj ili smrznutoj cesti, na cestama u naselju te prilagoditi vožnju uvjetima na putu.
Biskup poručuje vjernicima da na cesti mogu vježbati kreposti poput poniznosti, strpljivosti i razboritosti. "Poštivanje usputnih znakova vrlo je prikladan test naših dobih i loših sklonosti", poručuje hrvatsko-bračko-viški biskup i poziva vjernike da budu strpljivi u prometu, posebno ako je pred njima spori vozač ili ako je crta puna te poziva da se ne razbacuju novcem na nove marke automobila, što rezultira razbuktavanjem oholosti.
U korizmenoj poruci koja nosi naslov "Korizma za volanom", biskup se osvrnuo i na problematiku vezanu uz parkiranje. "Parkiranje može pokazati naše razumijevanje prema drugima ili omalovažavanje drugih ukoliko ne ostavljamo potrebiti prostor za druge. Možda bismo moglo to ovako kazati: Parkiraj (se) i reći ću ti tko si i kakav si", poručuje mons. Štambuk.
Također je upozorio vjernike da tijekom vožnje ne koriste mobitel. "Razgovori za vrijeme vožnje mogu biti uzrokom velikih nesreća i životnih pogibelji. Stani na prikladni prostor. Zaustavi se. Razgovaraj pa kreni dalje. Ukoliko je razgovor bio šokantan, smiri se, pogledaj lijevo i desno i primiren nastavi svoj put", piše biskup te posebno poziva mlade vozače da budu oprezni u prometu.
Također poziva vjernike da preispitaju svoju savjest i da se zapitaju koliko su grijeha učinili za upravljačem automobila. "I mi biskupi smo vozači, i svećenici su vozači, i časne sestre su vozačice, gotovo u svim našim obiteljima nije više ni magarac ni konj, ali jesu konjske snage raznih motora koji mogu opasnije ritnuti od bilo kojeg konja", zaključuje biskup.


Objavio: www.ika.hr

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pauze kada se kamion ukrca na brod/vlak/zrakoplov

Mala škola prometnih propisa i sigurnosnih pravila II.-nastavak

Raskrižja u više razina