Muke po "kružnome toku"


Svakodnevno se iznenađujem! Svakodnevno sam u opasnosti! Svakodnevno se iznova čudim: „Ljudi, pa je li to moguće?“ Jesmo li uistinu svi mi vozači toliko bezobzirni, bahati, neuki, nekulturni, ili smo neznalice? Problem prolaska raskrižjem s kružnim tokom prometa evidentan je. Ne razumijem kako je to moguće. Toliko je takvih raskrižja izgrađeno u posljednje vrijeme, a naši vozači nikako ne mogu (ili neće) naučiti kako (sigurno) voziti njima i pri tomu ne ugrožavati druge sudionike prometa.
Raskrižja uz cestovna čvorišta predstavljaju najveći rizik za vozače u prometovanju. Prema našim, a također i stranim statistikama i istraživanjima, trećina prometnih nesreća događa se na raskrižjima. Za Republiku Hrvatsku točan podatak (prema Biltenu MUP-a za 2010. godinu) je da se od ukupnog broja prometnih nesreća na raskrižjima dogodilo 31,1 posto nesreća, ali i da je od ukupnog broja nastradalih osoba u prometu 34,4 posto poginulo, teže ili lakše ozlijeđeno upravo u nesrećama na raskrižjima i cestovnim čvorištima. Prema podacima nekih stranih istraživanja (Engleska), vjerojatnost stradavanja na raskrižjima šest je puta veća od stradavanja na jednoj od prometnih traka za vožnje autocestom.
Na zapadnom izlasku iz Zagreba u smjeru Krapine, na staroj zagorskoj magistrali nakon Zaprešića – a za potrebe kanaliziranja prometnih tokova prema velikom (najvećem) nedavno otvorenom trgovačkom centru – izgrađena su tri u nizu nova raskrižja, na razmaku od nekoliko stotina metara. Od petlje u Zaprešiću stara je magistrala dobila po dva prometna traka za vožnju u svakome smjeru i, tri „kružna toka“.
Široka, gotovo ravna cesta mami na bržu vožnju – a onda najednom – raskrižje s kružnim tokom prometa! Naglo usporavanje i najčešće nepravilan i opasan ulazak automobila, koji voze usporedno, u  „kružni tok“ – relativno malog radijusa. Tu nastaju problemi bez obzira što je sve naravno propisno označeno prometnim znakovima i s te strane ne vidim problema.
Problem je u nepravilnom prolasku velikog broja vozila kroz to raskrižje (ne želim spominjati registarske oznake vozila, jer društvo je šaroliko, iako jedni vozači to čine učestalije od ostalih). Zabrinjavajuće je da baš oni koji tu uglavnom svakodnevno voze čine vožnju tim uzastopnim raskrižjima – opasnom za sve!
Prometni znakovi - Znakovi obavijesti za vođenje prometa (osim ostalih: A27, B01, B31, B62) obavješćuju sudionike u prometu o pružanju cestovnih smjerova, rasporedu odredišta i vođenju prometa prema njima, križanjima i čvorištima na određenom smjeru ceste i udaljenostima do odredišta.

Prometni znakovi „Raskrižje kružnog oblika“ (D05) označuje raskrižje na kojem se promet odvija kružno, a položaj strelica na znaku (znakovima) odgovaraju položaju cesta u konkretnim slučajevima. Ti znakovi sugeriraju kretanje prometnog toka, ulazak u raskrižje, prolazak raskrižjem i izlazak iz raskrižja prema odredištu. I to na jasan i svima prepoznatljiv način kada se misli na smjerove prema kojima se vozi nakon izlaska iz raskrižja.
Opasnost predstavljaju vozači koji ne voze onako kako su nacrtane strelice i u smjeru tih strelica – kružno, kružnim raskrižjem već povećavaju probleme u međusobnim odnosima pri susretanju. Sijeku prometne trake, ne odabiru prave putanje svojih vozila, najčešće prilaze i provoze prevelikom brzinom, možda čak i bez provjera mijenjaju prometne trake u raskrižju, pokazivače smjera ne uključuju niti kod mijenjanja prometnih traka, a niti kod izlaska iz kružnoga toka….
Takav postupak postaje još opasniji ukoliko usporedno voze (a to je vrlo često zbog intenziteta prometa na toj dionici) dva niza vozila u dvije prometne trake.
Zamislite odmah kako se opasnost multiplicira kada nekim kružnim tokom vode tri ili više usporednih prometnih traka. takvo jedno raskrižje (a o njemu smo već pisali na našim stranicama) postoji u Zagrebu i dugogodišnji je „neslavni laureat“ po broju prometnih nesreća u našemu gradu.
Nažalost impresivan broj vozača ne vozi svojom prometnom trakom, kao da im je teško usporiti i kružnim kretanjem proći raskrižjem – ne, oni voze ravno kao da se radi o ortogonalnom raskrižju.
Treće raskrižje (R3), da stvar bude još kompliciranija, čak se i u  građevinskom smislu razlikuju. Naime, ceste koje izlaze (ili ulaze) u raskrižje s kružnim prometom na tome raskrižju, imaju samo po jednu prometnu traku za svaki smjer. Tu se još komplicira situacija, jer ako vozači i prođu propisno kroz prethodna dva raskrižja (R1 i R2), u trećemu (R3) „nedostaje“ jedna traka za izlaz, ako voze usporedo u dvije kolone. Tu nastaje prava panika kako iz dvije trake u kružnome toku ući u samo jednu na sjevernom izlazu iz raskrižja (za smjer Krapina). Naime prometni znakovi - Znakovi obavijesti za vođenje prometa na prethodna su dva raskrižja posve ista i ničim ne sugeriraju da se radi o građevinski posve drugačije izvedenom raskrižju s kružnim tokom.
Možda bi samo mala intervencija u znaku puno pomogla vozačima!
R1/R2
R3
Čak i Pravilnik o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama, u poglavlju „D. Znakovi obavijesti za vođenje prometa“, a u članku 45. koji govori koji su to „Znakovi obavijesti za vođenje prometa u prvom stupnju“, u točki 4. propisuje kako treba izgledati znak „raskrižje kružnog oblika“, tumači da znak D05 označuje raskrižje na kojem se promet odvija kružno te da „položaj strelica mora odgovarati položaju cesta na terenu“.
Možda bi zaista u ovome konkretnom slučaju ovakvi znakovi posve jasno davali vozačima do znanja kako proći raskrižjem a da pri tome nikoga ne ugroze. Dakako da se u ovoj (kao i u svakoj drugoj) prometnoj situaciji može dogoditi i ono što ovim načinom prikaza nije obuhvaćeno, ali tada se vozi prema ostalim pozitivnim propisima i sigurnosnim pravilima. Jasno nam je da ni naš temeljni propis koji uređuje prometovanje (Zakon o sigurnosti …) ne tretira baš sve slučajeve koji se u prometu mogu dogoditi.
Znam da će neki od Vas čitatelja odmah skočiti na noge i reći da je to nemoguće, da je u suprotnost s ovim ili onim domaćim ili međunarodnim propisima, da se ne može za svaki specifični slučaj raditi precizan znak – pogotovo na složenim, prometno kompliciranim i zahtjevnijim raskrižjima …. znam, znam sve to! No, nekako se ne mogu oteti dojmu da bi se na ovim konkretnim raskrižjima, na dionici ceste kojom često vozim, uvelike pomoglo vozačima, bar onima koji ne poznaju konkretnu situaciju, ali i onima koji možda ne znanju  kako pravilno proći tim raskrižjima.
Zato pazite ako vozite tim konkretnim raskrižjima – ali i svim drugim raskrižjima s kružnim tokom prometa. Nisu raskrižja s kružnim tokovima prometa baš po svemu sigurnija od klasičnih. Njihova je najveća prednost što nema klasičnih lijevih skretača, vozila iz suprotnog smjera i križanja njihovih tokova, ali dvostruko se mora paziti na preplitanja i neodgovorna mijenjanja prometnih traka u samom „kružnome toku“!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pauze kada se kamion ukrca na brod/vlak/zrakoplov

Mala škola prometnih propisa i sigurnosnih pravila II.-nastavak

Raskrižja u više razina