Opet taj ISHIJAS!

isijasMala.jpg

U današnje vrijeme većina ljudi je upoznala bol koju donosi upala živca nervus ischiadicus. Riječ išijas se odnosi na najduži i najveći živac u tijelu, debljine palca. Sastavljen je od 5 manjih živaca koji izlaze iz lumbosakralnog dijela kičme te se spušta niz noge gdje se grana u manje živce u natkoljenici, u predjelu koljena, lista, stopala i prstima.
Većina osoba koje pate od tzv. išijasa prethodno su bolovale od bolova u kralježnici. Ukočena i bolna leđa su zapravo prethodnica išijasu.
Zato je poželjno  pri prvim simptomima bolnih leđa djelovati preventivno.
SIMPTOMI : konstantna bol samo na jednoj nozi ( rijetko može zahvatiti obje). Bol  je jača pri sjedenju, osjećaj vrućice ili probadanja niz noge ili stopala, konstantna bol samo s jedne strane stražnjice te oštra bol zbog koje može biti otežano ustajanje ili hodanje.
Simptomi se često razlikuju od osobe do osobe i ovisi o mjestu javljanja i vrsti te pravom uzroku išijasa.
UZROK  je nadražaj ishijatičkog živca zbog mehaničke ozljede ili traume.

U akutnoj fazi preporučuje se mirovanje te analgetici i diazepam kao što su kombinacija voltarena/ibuprofena uz apaurin/normabel od 2-5mg. voltaren djeluje protiv boli i upale dok diazepam opušta muskulaturu.

nakon što prođe akutna faza te bol popusti dobro je ojačat muskulaturu leđa te se bavit nekom aktivnošću ( plivanje, rolanje, brže hodanje.. ).

od prirodnih lijekova možemo koristiti MJEŠAVINU SJEMENA TRAVA, posebno mirisavka ( Anthoxantum odoratum). Terapija ovim biljem se primjenuje širom Europe koristeći sjeme trave upakirano u vrećice za kupanje ili pripremljeno u obliku vrućih kašastih obloga.
Sjemenke djeluju na ubrzavanje krvotoka.
KOPRIVA ( Urtica Dioca) - kao što je svima poznato iz priča naših starih da se protiv reume treba dobro išibati koprivom, e pa očito da ima nešto u toj priči.Žalac koprive je kontrairitant - izaziva manju bol tj vara živčani sustav i skreće mu pažnju s jače boli. Sastojci u žalcima koji izazivaju upalu potiču oslobađanje prirodnih protuupalnih kemikalija u organizmu, dakle organizam se vlastitom medicinom oslobađa ishijatične upale. Dobri su i kašasti oblozi od koprive.
ZIMZELEN ( Gaultheria procumbens ) - zimzelen sadrži metil-salicilat koji ublažava bol. Ima dugu tradiciju upotrebe , kako oralne u obliku čaja, tako i vanjske , u kupkama i kremama za ublažavanje bolnih stanja ( ishijas, kostobolja). Zimzelen se preko kože brže apsorbira nego kroz želudac pa ako imate koji grm pri ruci radije se opustite uz vruću kupku.
KINESKA ANGELIKA ( Angelica sinensis ) - poznata i kao dan-quai vrlo je štovana u kineskoj tradicionalnoj medicini kao vodeći lijek za ginekološke smetnje, no kineska angelika ima i blaga sedativna i analgetička svojstva te jako dobro djeluje kod upala i grčeva. Angeliku je dobro dodati u čaj od zimzelena, no trudnicama se ne preporučuje korištenje angelike.

Osim navedenih biljaka jako dobar terapijski učinak ima i RAŽENO BRAŠNO - kada tijesto odstoji, uzmite gazu  presavijenu nekoliko puta i stavite na nju tijesto razvučeno na debljinu od 1-2cm te stavite na bolno mjesto svaku večer. Vrba ( kora) , divlji kesten, crna rotkva ( naribana , u tankom sloju u gazi na bolno mjesto ) , Zob ( 1 žličica zobi, kuhana 2-3minute u 2dcl vode - piti nekoliko puta na dan po jednu šalicu ), Čičak ( svjež list čička operite i naličjem stavite na bolno mjesto) , Đumbir ( 2 žlice naribanog đumbira, 3 žlice ulja sezama i 1 žlica limunovog soka - utrljajte na bolno mjesto).

Dakle priroda nam nudi priličan izbor prirodnih "pomagača" kod ishijaša. izaberite sami što Vam najviše odgovora i javite nam kakvi su rezultati.

Bacc.therap.occup. Suzana Svečnjak Romanič

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pauze kada se kamion ukrca na brod/vlak/zrakoplov

Mala škola prometnih propisa i sigurnosnih pravila II.-nastavak

Raskrižja u više razina