Sustav "Start-stop" tvrtke Bosch

Bosch Start-stop
Sljedeći članak zanimljiv nam je jer je sustav "Start-stop" tehnološka novotarija koja je već samim svojim pojavljivanjem u sferi osobnih automobila gotovo istog časa postala zanimljiva i u domeni gospodarskih vozila, iz razloga što omogućuje znatne uštede pri distribuciji robe u urbanim sredinama.
Vozači mnogo vremena provode u prometnim gužvama i gradskim zastojima. Prazan hod i ponovno paljenje beskorisno opterećuju Vaš novčanik i nepovoljno utječu na okoliš. Rješenje je u novom sustavu start-stop iz Boscha. Ova inovativna tehnologija već se koristi u serijskoj proizvodnji BMW-a i na taj način pridonosi smanjenju emisija i manjoj potrošnji goriva.


Bosch je osmislio inteligentni elektronski sustav start-stop koji isključuje motor dok je vozilo u stanju mirovanja, npr. u prometnoj gužvi ili na crvenom svjetlu. Kako bi ponovo krenuo, vozač jednostavno pritišće kvačilo te se motor automatski pali.

Jedinstveni sustav znanja i iskustva iz Boscha

Zvuči poprilično jednostavno, no to je rezultat vrlo složene interakcije upravljanja motorom i brojnih senzora. U djeliću sekunde sustavom za upravljanje motorom utvrđuje se je li motor u stanju mirovanja, da li su kotači u stanju mirovanja te ima li u akumulatoru dovoljno startne snage. Kada je sve navedeno točno, motor se gasi. Za brzo, tiho i pouzdano paljenje motora dovoljno je pritisnuti kvačilo. Bosch je u ovom novom sustavu ujedinio pogonski sustav, upravljanje motorom te znanja i iskustva s područja pokretača motora.


Smanjena potrošnja goriva i manje emisije

Na probnoj vožnji dugoj 7 kilometara, s dvanaest zaustavljanja od po 15 sekundi, novi Boschev sustav smanjuje potrošnju goriva i emisije CO2 za gotovo 8%, ovisno o vrsti vozila. Postotak koji ukazuje na smanjenu potrošnju i manje emisije CO2 znatno je viši kod dužih zaustavljanja. Prilagođeni sustav start-stop iz Boscha već se nalazi na cestama u automobilima marke BMW: serije 1 i 3 imaju taj sustav od ožujka 2007. A Bosch je zaslužan za ključnu komponentu: starter posebno razvijen za ovu tehnologiju.


Ekonomičan i učinkovit

Stručnjaci u Boschu dizajnirali su poseban starter za proces start-stop – starter start-stop. U ovu je svrhu značajno produžen vijek trajanja startera. Osim toga, jači električni pokretač motora i unaprijeđeni mehanizam tihih zupčanika omogućuju pouzdano, brzo i tiho paljenje motora. Unatoč svojim dodatnim svojstvima, starter je kompaktan pa se može lako i brzo ugraditi u osobne automobile i druga vozila. Daljnje prilagodbe pogonskog sustava ili predjela motora nisu nužne. Stoga u usporedbi s alternativnim proizvodima taj sustav pokazuje impresivne rezultate i odličan omjer cijene i koristi.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pauze kada se kamion ukrca na brod/vlak/zrakoplov

Mala škola prometnih propisa i sigurnosnih pravila II.-nastavak

Raskrižja u više razina