Manje putnika, a više robe u prvom kvartalu 2011. godine



    

Broj prevezenih putnika u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine smanjen je za 5,9 posto, a robe je, mjereno tonama, prevezeno 4,3 posto više, međutim, tijekom prvog tromjesečja ove godine u Hrvatskoj je prevezeno 31,6 milijuna putnika i 27 milijuna tona robe, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS) a prenosi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te portal Teretna-vozila.com - profesionalni vozači, kamion, kamioni, kamionski prijevoz i sve o njima!
Naime, u prijevozu robe tijekom prva tri mjeseca ove godine najveći udio od 53 posto ima cestovni prijevoz, dok slijede pomorski i obalni prijevoz s 28,3 posto, željeznica s 9,8 posto i cjevovodi s 8,4 posto, unutarnji vodeni putovi s 0,5 posto, dok zračni promet ima zanemarivi udjel.
Točnije, u cestovnom prometu prevezeno je 14,3 milijuna tona robe, što je rast za 6,7 posto, željeznicom je u prva tri mjeseca prevezeno 16,5 milijuna putnika, u cestovnom prijevozu 13,4 milijuna, pomorskom i obalnom prijevozu 1,4 milijun i zračnim prijevozom 310 tisuća putnika. U strukturi prijevoza putnika željeznica ima udio od 52,3 posto, cestovni prijevoz 42,4 posto, pomorski i obalni prijevoz 4,4 posto, a zračni prijevoz 0,9 posto.

Broj putnika u prvom tromjesečju na godišnjoj razini pao je u željezničkom (za 6,8 posto), cestovnom (za 5,6 posto), pomorskom i obalnom prijevozu (za 0,5 posto), dok je porast ostvaren u zračnom prijevozu (za 7,3 posto).

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pauze kada se kamion ukrca na brod/vlak/zrakoplov

Mala škola prometnih propisa i sigurnosnih pravila II.-nastavak

Raskrižja u više razina