POTREBNA STAROSNA DOB ZA UPIS U AUTOŠKOLU

Upis u autoškolu možete izvršiti najranije šest mjeseci prije nego što navršite godine propisane za izdavanje vozačke dozvole za upravljanje vozilom te kategorije.

STAROSNA DOB I UPRAVLJANJE VOZILOM

  • sa navršenih 16 godina možete upravljati vozilima M, A1, F i G kategorije
  • sa navršenih 18 godina možete upravljati vozilima A2, B i C1 kategorije
  • sa navršenih 19 godina možete upravljati vozilima B+E, C1+E i C kategorije
  • sa navršenih 20 godina možete upravljati vozilima A i C+E kategorije
  • sa navršenih 21 godinu možete upravljati vozilima D, D+E i H kategorije
  • sa navršenih 24 godine možete upravljati vozilima A kategorije, bez posjedovanja iskustva upravljanja vozilom A2 kategorije

DO VOZAČKE DOZVOLE U PAR KORAKA

1. Lječnički pregled
Prije upisa u autoškolu dužni ste obaviti liječnički pregled i dobiti Uvjerenje o tjelesnoj i duševnoj sposobnosti za upravljanje vozilom određene kategorije.
Cijena liječničkog pregleda je 430,00 kn za A, A1 i B kategoriju. Pregled možete obaviti u ordinacijama koje su specijalizirane za obavljanje ove djelatnosti.
Od 1.siječnja 2011.g. potrebno je na pregled donijeti potvrdu od obiteljskog liječnika da ne bolujete od kroničnih bolesti (povijest bolesti). Liječnička svjedodžba za obuku u autoškoli i polaganje ispita važi neograničeno, a za Policijsku upravu kod podizanja vozačke dozvole ista ne smije biti starija od 15 mjeseci.
2. Upis u autoškolu
Prije upisa u autoškolu bitno je provjeriti renome autoškola. Iako tradiciju treba uzeti u obzir, dugogodišnji rad neke autoškole ne mora nužno biti garancija željenog uspjeha. Mlade autoškole također mogu pružiti zanimljiv pristup kako bi došli do željenog cilja.
Nakon tog vrlo bitnog dijela s liječničkim uvjerenjem o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilom određene kategorije i osobnom iskaznicom pristupate upisu u autoškolu i potpisujete ugovor o osposobljavanju kandidata za vozača u kojem su navedeni svi bitni članci kako bi se i vi i autoškola obvezali o poštivanju obveza tijekom polaganja vozačkog ispita.
Maloljetni kandidati na upis moraju doći s roditeljem ili starateljem.
3. Osposobljavanje kandidata
Za svaku kategoriju vozila propisan je različit broj sati zavisno od toga da li već imate položenu neku od kategorija.
Prvi dio vaše obuke se provodi u specijaliziranim učionicama koje su opremljene za izvođenje nastave iz predmeta Prometna pravila i sigurnosni propisi (PPSP). Predavanja traju 30 nastavnih sati.
Ispit iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila kandidat je dužan položiti u roku od godine dana od dana završetka osposobljavanja iz tog predmeta.
Kandidat koji ispit iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila ne uspije položiti u navedenom roku ili taj ispit ne savlada niti nakon petog pokušaja u roku od godine dana od dana završetka osposobljavanja, mora ponovno proći osposobljavanje iz toga nastavnog predmeta.
Nakon uspješno odslušanih predavanja iz PPSP-a slijedi prisustvovanje predavanju iz predmeta Pružanje prve pomoći (PPP). Ta predavanja traju 9 nastavnih sati i provodi ih isključivo Crveni križ.
Praktična obuka iz vožnje traje najmanje 35 nastavnih sati. Prije završetka obuke iz predmeta Upravljanje vozilom (UV) potrebno je položiti i ispit iz predmeta Pružanje prve pomoći (PPP). Sve ispite provodi Hrvatski autoklub (HAK).
Važno!
Ispit iz Upravljanja vozilom trebate položiti u vremenskom periodu od najdulje 18 mjeseci od datuma kad ste položili ispit iz Prometnih propisa. Poslije tog vremenskog perioda obavezni ste, prije izlaska na ispit iz UV, ponoviti osposobljavanje iz Upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 12 dopunskih sati.
4. Ispit iz predmeta Upravljanje vozilom
Nakon što ste položili ispite iz Prometnih propisa i Prve pomoći ostaje vam još jedan korak do vozačke dozvole - ispit iz predmeta Upravljanje vozilom (UV).
Ispit se sastoji od dva dijela. Prvi dio se provodi na prometnom vježbalištu (poligonu), a drugi dio ispita na javnoj cesti.
Ispitu iz ovog predmeta pristupite tek nakon razgovora s instruktorom vožnje jer on kao stručna osoba može procijeniti da li je razina vaših stečenih vještina dovoljna da uspješno savladate ovaj ispit.
5. IZDAVANJE VOZAČKE DOZVOLE
Izdavanje se vrši u Policijskoj upravi prema mjestu stanovanja. Uz uvjerenje o položenom vozačkom ispitu i uz važeće liječničko (ne smije biti starije od 15 mjeseci) možete podići svoju vozačku dozvolu. (http://narodne-novine.nn.hr)
Kolika je kazna ako vozim bez vozačke dozvole?
Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana, kaznit će se za prekršaj osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.
Uvijek je pametnije i jeftinije voziti s vozačkom dozvolom nego pokušavati bez nje i time ugrožavati svoj život kao i živote drugih sudionika prometa oko sebe.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pauze kada se kamion ukrca na brod/vlak/zrakoplov

Mala škola prometnih propisa i sigurnosnih pravila II.-nastavak

Raskrižja u više razina