Što je digitalni tahograf?


d-boxG.jpg


Digitalni tahograf je nadzorni uređaj koji osigurava upis vremena voznje članova posade vozila, vremena provedenog u obavljanju profesionalne aktivnosti koje ne spada u upravljanje vozilom, vremena odmora, brzine kretanja vozila i prijeđene udaljenosti vozila.
Uporaba digitalnog tahografa temelji se na softveru EU-a i personaliziranim pametnim karticama na kojima se čuvaju svi relevantni podaci potrebni za evidencije radnog vremena. Isti podaci se osim na čipu pametne kartice zapisuju i u radnu memoriju digitalnog tahografa smještenog u vozilu. On također ima ugrađen i pisač sa svrhom ispisa podataka o radnom vremenu vozača.
Osim kartica za vozače u upotrebi su jos tri vrste kartica: kartice prijevoznika, kartice nadzornog tijela i kartice radionice. Na tijelu kartice nalazi se niz zaštitnih elemenata kako bi se spriječila mogućnost krivotvorenja.Podaci unutar čipa su kriptirani kako bi se sačuvao integritet zapisanih podataka na kartici i u digitalnom tahografu. U tu svrhu sve zemlje koje su implementirale sustav digitalnog tahografa povezane su u jedinstvenu informatičku mrezu (TACHONET) kako bi se ubrzala provjera podnesenih zahtjeva za karticama i izdanih kartica.
Tko može podnijeti zahtjev za izdavanje kartice vozača? Zahtjev za izdavanje kartice vozača može podnijeti hrvatski državljanin koji posjeduje važeću vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, ali i strani državljanin uz uvjet da priloži sve potrebne dokumente, ovisno o vrsti boravka; strani državljani s odobrenim privremenim boravkom prilažu važeću putnu ispravu, potvrdu o privremenom boravku u Republici Hrvatskoj i radnu dozvolu, a strani državljani s odobrenim stalnim boravkom prilažu osobnu iskaznicu za stranca i radnu dozvolu.
Zahtjev se može predati osobno u uredu izdavatelja kartica ili putem pošte (preporučeno). U slučaju kada se zahtjev predaje poštom, podnositelj je duzan priložiti fotokopije svih dokumenata koji se zahtijevaju, dok potpis vozača na zahtjevu mora biti javnobilježnićki ovjeren. Slanje zahtjeva elektronickom postom nije moguce.
Text: Mihailo Mateljan

http://www.convoy.hr/index.php?PodrucjeID=6&CjelinaID=1&JedinicaID=19

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pauze kada se kamion ukrca na brod/vlak/zrakoplov

Mala škola prometnih propisa i sigurnosnih pravila II.-nastavak

Raskrižja u više razina